Podroby to jedzenie, które się kocha lub nienawidzi. Niektórzy uwielbiają rozkoszować się smakiem wątróbki czy ozora, podczas gdy do innych takie smaki zupełnie nie przemawiają. Trzeba jednak przyznać, że podroby mają sporo wartościowych składników odżywczych dla organizmu. Jakich dokładnie?
Czym są podroby i gdzie je kupić?
Podroby to wewnętrzne narządy zwierząt, które ludzie wydobywają w m.in. masarniach w Płocku i innych miastach. Ich kluczową cechą jest to, że nadają się do bezpiecznego zjedzenia. Podroby w Płocku i wielu innych miejscowościach można kupić w sklepach mięsnych. Trafiają tam także wyroby mięsne.
Wyroby mięsne w Płocku i nie tylko to cała masa przetworów z wykorzystaniem podrobów. Należą do nich m.in. pasztety, kaszanki czy salcesony. Pasztetowe doskonale komponują się z chrupiącym pieczywem i są świetną opcją na pyszne śniadanie czy kolację. Sprawdzą się także w lunch boxie.
Jakie są wartości odżywcze podrobów?
Podroby to bardzo duża dawka wartościowych składników. Zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę A, selen, żelazo, cynk czy wapń. Ponadto stanowią bogate źródło białka i wspierają pracę układu krążenia. Należy jednak pamiętać, że zbyt duże ilości podrobów mogą być bardzo szkodliwe.
Podroby wdrożone do zbilansowanej diety raz w tygodniu są w stanie np. zmniejszać ryzyko anemii. Warto skonsultować spożywanie ich z lekarzem lub dietetykiem. To ważne w przypadku osób z wysokim cholesterolem, ciężarnych czy z kłopotami zdrowotnymi. Przy niektórych chorobach podroby mogą nie sprzyjać.
Czy warto jeść podroby?
Podroby jak najbardziej warto jeść, ale trzeba pamiętać o umiarze. Odpowiednio przyrządzone mogą być naprawdę pyszne, a poza tym mają sporo wartości odżywczych. To dobry sposób na podniesienie żelaza w organizmie czy dostarczenie witaminy A i B12.
Warto kupować wyroby tradycyjne w Płocku czy w innych miastach i korzystać z wartości odżywczych płynących z podrobów. Wątróbka, żołądki czy serca mogą być składnikami doskonale zbilansowanej diety.