Przyprawy – jakie warto mieć w swojej kuchni?

przyprawy

Spis treści

przyprawyWzmacniają lub zmieniają smak potraw. Pobudzają kubki smakowe. Mają też właściwości lecznicze. Przyprawy, bo o nich mowa, mają niebagatelne znaczenie w kuchni. Najczęściej wytwarza się z liści, owoców czy korzeni różnych roślin. Oprócz tych popularnych, coraz częściej w kuchniach goszczą także te najbardziej egzotyczne. Jakie przyprawy warto mieć w kuchni?

Podstawowe przyprawy w kuchni

Kuchnia bez przypraw nie istnieje. Aby wzmocnić smak, przygotowywanych potraw należy dodać do nich odpowiednie przyprawy. Oczywiście zapaleni kucharze, mają po ręką wiele ciekawych przypraw. Jednak kucharze-amatorzy mogą mieć kilka podstawowych, które kupią w sklepie oferującym przyprawy w Łódzkim.

W kuchni powinna znaleźć się sól, ale najlepiej gdy jest to sól himalajska lub morka. Są one znacznie zdrowsze. Można ją zastąpić lubczykiem, majerankiem czy estragonem. Pieprz to kolejna przyprawa, którą warto mieć w swojej kuchni. Występuje w wielu odmianach – pieprz czarny, biały, zielony czy Cayenne. Papryka słodka i ostra pozwolą nadać wyszukanego smaku gotowanym potrawom. Zioła prowansalskie, czyli mieszanka ziół z gór południowej Francji, idealnie komponują się z rybom, pomidorami, sałatami czy pieczonymi ziemniakami. Do podstawowych przypraw należą także liść laurowy i ziele angielskie. Do mięs, sosów czy masła często dodawany jest czosnek.

Przyprawy kolonialne w kuchni

Sklep oferujący przyprawy suszone w Łodzi w swoim asortymencie ma także przyprawy kolonialne, bez których trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. Jedną z nich jest gałka muszkatołowa, która nadaje potrawom słodko-gorzki smak. Cynamon i kardamon to kolejne przyprawy kolonialne, które nadają smak potrawom, nie tylko w słodkiej odsłonie. W daniach kuchni azjatyckiej nie może zabraknąć imbiru. Kurkuma jest często wykorzystywana do dań typu curry, czy mięs. Ciekawym dodatkiem do zup, sosów czy dań meksykańskich jest curry.

W kuchni oprócz suszonych przypraw, warto mieć także świeże zioła, takie jak bazylia, tymianek, oregano. Wzbogacą one smak potraw, a także pomogą zmniejszyć ilość dodawanej do potraw soli.

Powiązane artykuły