Opakowania na żywność to wbrew pozorom bardzo przemyślanie wykonane produkty. Nie jest to pojemnik wykonany z pierwszego lepszego plastiku. Proces tworzenia opakowań na jedzenie przeprowadzany jest pod okiem ekspertów. Chodzi głównie o to, aby materiał, który ma kontakt z jedzeniem był bezpieczny dla ludzkiego zdrowia. Sprawia to, że nie wszystkie materiały nadają się do produkcji opakowań na żywność. Szukając pojemników do lokalu gastronomicznego, czy też zwyczajnie do domu, warto dowiedzieć się co nieco na temat tego, z czego tworzy się opakowania na żywność.
Wykorzystanie konkretnych materiałów ma ogromne znaczenie
Aby produkcja opakowań plastikowych przebiegła poprawnie, należy założyć sobie pewne kryteria. Pojemnik na jedzenie powinien być lekki i zarazem wytrzymały. Powinien on chronić żywność nie tylko przed uszkodzeniami natury mechanicznej, lecz także przed szkodliwymi związkami chemicznymi i wilgocią. Nie każde tworzywo sztuczne spełnia te aspekty. Dlatego właśnie najczęściej pojemniki na żywność produkuje się z polipropylenu i polietylenu. Czym charakteryzują się te dwa materiały?
Opakowania PP z polipropylenu – Najbezpieczniejsze rozwiązanie
Polipropylen doskonale sprawdza się przy produkcji opakowań plastikowych. Jest to materiał na tyle przejrzysty, że z powodzeniem można monitorować stan żywności. Wykazuje bardzo dobre właściwości chroniące przed wilgocią i szkodliwymi związkami chemicznymi. Z tego powodu opakowania takie często służą nie tylko za pojemniki na jedzenie, lecz także na tekstylia czy nawet i artykuły medyczne.
Opakowania z polietylenu, czyli HDPE
Oznaczenie HDPE mówi o tym, że opakowanie zostało wykonane z polietylenu. Jest to materiał o bardzo podobnych właściwościach co opakowania PP. Obydwa mogą być użytkowane wielokrotnie i wykazują dobre właściwości chroniące przed wilgocią i szkodliwymi toksynami. Opakowania HDPE są bardzo wytrzymałe. Zależnie od metody obróbki materiału, polietylen może służyć jako opakowanie na żywność, kosmetyki czy nawet być produkowany jako folia spożywcza.
Produkcja musi odbywać się przy pomocy najlepszych materiałów
Producent powinien zadbać o to, aby produkcja opakowań na żywność zawsze była wykonywana przy pomocy bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Wszystkie pojemniki tego typu powinny być dokładnie sprawdzane przed ekspertów. Gdy opakowania spełniają swoje normy, wówczas można uznać, że producent przykłada dużą wagę do swojego produktu.